"Τη νύχτα που τα παπούτσια ζωντανεύουν" Το νέο παιδικό βιβλίου της Βίκυς Σγουρέλλη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Books with Shoes»

Το νέο παιδικό βιβλίου της Βίκυς Σγουρέλλη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Books with Shoes»

«Τη νύχτα που τα παπούτσια ζωντανεύουν»… Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα και αυτό γιατί τυγχάνει να γνωρίζω προσωπικά τη συγγραφέα του. Η Βίκυ Σγουρέλλη εκτός από μία ιδιαίτερη καθηγήτρια της αγγλικής φιλολογίας, εκτός από μία εξέχουσα προσωπικότητα, είναι και μία καταπληκτική συγγραφέας παιδικών βιβλίων, που ήρθε να το αποδείξει για δεύτερη φορά με το νέο της παιδικό βιβλίο.

Δύο διαφορετικά βιβλία

Το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Μέμορι: Ο κλειδοκράτορας της μνήμης και το αιώνιο μυστικό του δε θυμάμαι» αφορούσε, όπως και ο τίτλος προμηνύει, στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μπορούν ή δεν μπορούν να αποθηκεύουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν καθημερινά στη μνήμη τους. Η Βίκυ κατάφερε να γράψει ένα εκπαιδευτικό παιδικό βιβλίο πάνω σε ένα θέμα, που στις μέρες μας προβληματίζει αρκετά τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Κάθε παιδί, σύμφωνα με την κ. Σγουρέλλη, είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως με ένα άλλο. Άλλα παιδιά μπορούν να κρατήσουν ευκολότερα στη μνήμη τους τις πληροφορίες που λαμβάνουν, άλλα δυσκολότερα, άλλα μέσω κάποιου παιχνιδιού και άλλα γράφοντας τα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον διπλανό του αλλά όλοι έχουμε τις ίδιες βασικές ανάγκες. Έτσι λοιπόν το πρώτο της βιβλίο αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε πολύ, δίνοντας της την κινητήριο δύναμη να συνεχίσει τη συγγραφή του δεύτερου παιδικού βιβλίου που πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε και όπως όλα δείχνουν θα αγαπηθεί εξίσου.

Ένα παραμύθι γεμάτο αγάπη

Το συγκεκριμένο βιβλίο διαφέρει αρκετά από το προηγούμενο, γιατί αφενός είναι πιο ανάλαφρο αφετέρου η Βίκυ Σγουρέλλη ήθελε να γράψει κάτι τελείως διαφορετικό, μιας και δεν της αρέσει να επαναλαμβάνεται, γνωστό σε όσους τη γνωρίζουν προσωπικά. «Στη χώρα της Φαντασιοπληξίας υπάρχει ένα μοναχικό, τριώροφο κατάστημα παπουτσιών. Το βράδυ συμβαίνει κάτι μαγικό! Τα παπούτσια ζωντανεύουν. Ο Λούκι είναι ένα παιδικό, αθλητικό μποτάκι, που ξυπνώντας ανακαλύπτει έντρομος ότι ο αδελφός του δεν είναι δίπλα του. Σε τι περιπέτειες θα μπλεχτεί ο Λούκι για να ανακαλύψει τι απέγινε ο αδερφός του;», είναι τα λόγια αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Καταρχήν, να σας πω, ότι τα παπούτσια αποτελούν ακόμη ένα πάθος της ταλαντούχας συγγραφέα, καθώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον εκδοτικό οίκο που διαθέτει τον έχει «βαφτίσει» Books with shoes, δηλαδή βιβλία με παπούτσια. Κάπως έτσι ήρθε και η έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο, γιατί βλέπεις εμείς οι άνθρωποι όταν αγαπάμε κάτι το κάνουμε με μεγαλύτερη ευκολία, περισσότερη έμπνευση και σχολαστικότητα. Αγαπάει τα παιδιά, αγαπάει τα βιβλία, αγαπάει τη συγγραφή… αγαπάει τα παπούτσια! Πως λοιπόν να μην πετύχει το νέο της εγχείρημα, αφού είναι όλο, από την αρχή μέχρι το τέλος γεμάτο αγάπη;

«Εάν θέλεις να σε ακούσει ένα παιδί, πες του την αλήθεια μέσα από μία φανταστική ιστορία», λέει η ίδια, και τελικά έχει απόλυτο δίκιο. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν στη ζωή τους τη μαγεία, την αθωότητα, την αγνότητα, όσα δηλαδή μπορεί προσφέρει μία ιστορία και δη καλογραμμένη. 

Η εικονογράφηση

Πέρα όμως από την ιστορία κάθε βιβλίου, σημαντικό ρόλο -ειδικά όταν το βιβλίο είναι παιδικό- παίζει και η εικονογράφηση του, την οποία έχει επιμεληθεί η Μαρία Καρατζά. Η Μαρία ήταν μαθήτρια της Βίκυς, γεννημένη στη Χίο και απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Από μικρή ηλικία της άρεσε να ζωγραφίζει ενώ στα μαθητικά της χρόνια μαθήτευσε δίπλα στη Χιώτισσα ζωγράφο, Μαρία Σαρρή. Στη Β΄ Λυκείου συμμετείχε σε έναν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό με θέμα το bullying όπου κατάφερε να κερδίσει τη 12η θέση. Το 2015 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Ασπρόμαυρες Σκέψεις». Η εικονογράφηση αυτού του βιβλίου αποτελεί την πρώτη της δουλειά στο χώρο των εκδόσεων παιδικών βιβλίων της Βίκυς, την οποία ευχαριστεί για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που της έδειξε σε αυτό της το εγχείρημα.

Οι αφιερώσεις

Το βιβλίο αυτό ανήκει σε όλα εκείνα τα παιδιά που ονειρεύονται, που ελπίζουν, που αγαπούν να διαβάζουν και να μαθαίνουν με όποιο τρόπο εκείνα επιλέγουν, ωστόσο η Βίκυ επέλεξε να το αφιερώσει ειδικότερα στους δικούς της ανθρώπους, στην οικογένεια της. η ίδια αναφέρει, «στην αγαπημένη μου μητέρα Ελένη Στάμπα Σγουρέλλη από το χωριό της Έξω Διδύμας στη Χίο και στον αγαπημένο μου πατέρα Ευστράτιο Σγουρέλλη από τον Αφάλωνα Λέσβου! Στην κορούλα μου Ελένη- Μαρκέλλα και στην αγαπημένη μου ανιψιά Αριάδνη. Στη γιαγιά μου, Δέσποινα και στον παππού μου, πάτε Πλούταρχο, που δεν είναι πια μαζί μας, στη γιαγιά μου Βασιλική και στον παππού μου Δημήτρη, που μου έλεγε παραμύθια κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο».

Το καλύτερο δώρο για τις γιορτές

Ποιοι είναι οι Σνομπάροι, ποια είναι η χώρα της Φαντασιοπληξίας, τι προσπαθεί να μάθει η Αρβυλονομία, θα βρει τον δίδυμο αδερφό του ο Λούκι; Μπορείτε να μάθετε όλα τα παραπάνω διαβάζοντας το παιδικό βιβλίο της Βίκυς Σγουρέλλη. Σε λίγες ημέρες τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα βιβλίο… Σκεφτείτε το.

πηγή: www.politischios.gr

Back To Top
Books With Shoes logo

BookswithShoes

Παιδικά βιβλία για την ενσυναίσθηση και την διαφορετικότητα