Books With Shoes

ΓονείςΜανώλης Κοτρώτσιος: Μια ματιά στην εικονογράφηση του μέλλοντος!
Μανώλης Κοτρώτσιος | Books With Shoes

Μανώλης Κοτρώτσιος: Μια ματιά στην εικονογράφηση του μέλλοντος!

O Μανώλης Κοτρώτσιος είναι ο εικονογράφος του παιδικού εκπαιδευτικού βιβλίου Τα βασίλεια των Αγγλοχρόνων και ο Μπι (Be) της συγγραφέως-εκπαιδευτικού Βίκυ Σγουρέλλη και των εκδόσεων Books with Shoes.

Ένας καλλιτέχνης ταπεινός και πολλά υποσχόμενος με ένα δικό του ξεχωριστό στύλ που διαφέρει  από τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει στα παιδικά βιβλία. Είναι μέρος της ομάδας Books with Shoes και είχαμε την χαρά να μας μιλήσει για την εμπειρία του και τα όνειρά του.

-Πως ανακάλυψες το ταλέντο σου;

    Θα σε πάω πολλά χρόνια πίσω, σε μία απόπειρά μου να ζωγραφίσω ένα ποντίκι. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα του «έργου», γιατί πρώτον αμυδρά το θυμάμαι, δεύτερον μιλάμε για μια παιδική ζωγραφιά και τρίτον η απάντηση δε βρίσκεται στην ίδια τη ζωγραφιά. Η απάντηση στην ερώτηση, λοιπόν, βρίσκεται στον ενθουσιασμό που έδειξαν οι γύρω μου βλέποντας το ποντίκι και στη χαρά που ένιωσα εγώ εκείνη τη στιγμή… Ήταν σαν να ενεργοποιήθηκε μία λειτουργία μέσα μου και από τότε ζωγραφίζω. Δε γνωρίζω εάν αυτό λέγεται ταλέντο ή αν είναι κάτι που κατέκτησα χρόνο με το χρόνο, όμως ένα είναι το σίγουρο. Εκείνη η ζωγραφιά δεν έμοιαζε με ποντίκι.

-Πως προέκυψε η τέχνη της εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη ζωή σου;

      Να ‘ναι καλά η Λένια, θα πω, που μας έφερε σε επαφή! Είχα τη χαρά να ανακαλύψω τον κόσμο της εικονογράφησης παιδικού βιβλίου μέσα από τη συνεργασία μας και τον «Μπι». Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχα φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο ενός εξαιρετικού βιβλίου, «Ο Γέρος του Πόντου», και από εικονογράφηση παιδικού βιβλίου δεν είχα καμία εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά ο οίκος Books with Shoes με  εμπιστεύτηκε και η πορεία που ακολούθησε ήταν μεγάλη πρόκληση και γεμάτη νέες εμπειρίες. 

-Ποιο είδος εικονογράφησης σε εμπνέει;

    Κατά καιρούς εικονογραφώ σκέψεις μου ή ήρωες βιβλίων χωρίς να ‘χω στο μυαλό μου κάποιο συγκεκριμένο reference. Σίγουρα όμως υπάρχουν επιρροές από video games που απασχόλησαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, καθώς και από pen and paper RPG (Dungeon & Dragons).

-Τι βρήκες ενδιαφέρον στον Βασίλειο των αγγλοχρόνων και στον Μπι και από που εμπνεύστηκες τους ήρωες του βιβλίου;

    Θα ξεκινήσω με τη γενική ιδέα του βιβλίου, να συνδυάσει την ψυχαγωγία με την εκμάθηση της αγγλικής γραμματικής μέσα από τα περιπετειώδη ταξίδια του «Μπι». Ένας διασκεδαστικός τρόπος να κατανοήσουν τα παιδιά -και όχι μόνο- τους χρόνους. Όλο αυτό ενισχύεται με τις έντονες προσωπικότητες των ηρώων, που κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους και κατά συνέπεια τις λειτουργίες των χρόνων, που εκπροσωπούν. Και φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω τον πρωταγωνιστή, τον μικρό «Μπι», που με τον ενθουσιασμό και την αθωότητα ενός παιδιού μας ξεναγεί στα βασίλεια των αγγλοχρόνων και μας γνωρίζει τις ιδιοτροπίες των βασιλιάδων. 

    Εμπνεύστηκα τους χαρακτήρες από τις ίδιες τους τις προσωπικότητες, καθώς και από τη μορφή που τους έδωσα με τη φαντασία μου. Οι επιρροές είναι σίγουρα πολλές δεδομένου του καταιγισμού εικόνων που δεχόμαστε καθημερινά, αλλά εν τέλει αυτό που κυριαρχεί είναι η σκέψη και η φαντασία μου.

-Tι στόχους έχεις για το μέλλον; 

Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα και έχω θέσει ως βραχυπρόθεσμο στόχο είναι η ολοκλήρωση των σπουδών μου στη σχολή Καλών Τεχνών. Η ζύμωσή με τη σχολή λοιπόν όλο αυτό το διάστημα μου έχει ανοίξει ορίζοντες και μονοπάτια ανοίκεια ή ανεξερεύνητα σε μένα μέχρι πρότινος. Το πού θα οδηγήσει αυτή η προσωπική αναζήτηση λοιπόν είναι άγνωστο και τόσο δελεαστικό ταυτόχρονα. 

Από τον Μανώλη Κοτρώτσιο και τον οίκο Books with Shoes δεν είδατε τίποτα ακόμη. Τα καλύτερα έρχονται!

Back To Top
Books With Shoes logo

BookswithShoes

Παιδικά βιβλία για την ενσυναίσθηση και την διαφορετικότητα